Luottotiedot

Luottotiedot, luottotietojen tarkistus ja laina-opas.

Miten Saada Lainaa ja ymmärtää omaa luottoluokitusta.

Ymmärrä Lainan Prosessi Alusta Loppuun.

Jos et ole lainannut ennen rahaa, tämä artikkeli auttaa sinua saamaan lainan ja välttää yleisimmät sudenkuopat. Aloita oikealta oppimalla lainan prosessista alusta loppuun.

Minkälainen Laina?

Ensimmäinen askel on päättää minkälaisen lainan tarvitset; lainan saaminen riippuu siitä minkä tyyppistä lainaa olet hakemassa. Valitse itsellesi sopiva lainamuoto, joka auttaa tekemään sitä mitä tarvitset. Joitakin lainamuotoja:

  • Autolainat.
  • Asuntolainat (kiinteistölainat), myös toiset kiinteistöt.
  • Henkilökohtaiset lainat.
  • Yrityslainat.
  • Opintolainat (opiskelija lainat).

Joissain tapauksissa, sinulla ei ole paljon vaihtoehtoja — ei kuka tahansa lainaa sinulle rahaa kodin ostamiseen ellet käytä asuntolainaa, joka on suunniteltu sitä varten. Joka tapauksessa sellaisen lainan käyttäminen, joka sopii käyttötarkoitukseesi, parantaa mahdollisuuksiasi saada laina ja pitää kustannukset alhaisena.

Päätä Mistä Lainaat.

Selaa vaihtoehtoja kunnes tiedät minkä tyyppistä lainaa tarvitset. Valintasi voi taas olla rajoitettu sen mukaan mihin tarkoitukseen rahaa tarvitset: Toiset lainanantajat eivät myönnä yrityslainoja. Kannattaa myös aloittaa sellaisista yhtiöistä, jotka ovat tunnettuja alhaisen kustannuksen lainoista (voit esimerkiksi ottaa yhteyttä Yliopiston neuvontapisteeseen ja kysyä tietoja opintolainoista, ennen kuin menet pankkiin kysymään lainaa).

Pankit ovat yleisin tunnettu vaihtoehto hakea useimpia lainoja. Suomessa Osuuspankki, Sampopankki (Danske Bank), S-Pankki ja Handelsbanken ovat suurimmat pankit ja kaikki niistä tarjoavat valikoiman lainatyyppejä mukaan lukien kulutuslainat, kiinteistölainat ja autolainat. Tarkista aina useampi lainanantaja ja vertaile korkoprosenttia ja muita kustannuksia.

Yritä välttää korkean kustannuksen lainoja (pikavippejä) ja “saalistaja” lainaajia. On houkuteltavaa ottaa kaikki vipit mitä saat sen jälkeen kun moni muu on kieltäytynyt myöntämästä lainaa ja et tiedä mitään muutakaan keinoa hakea lainaa. He lainaavat sinulle rahaa, mutta moni löytää itsensä sen jälkeen kolosta, josta on vaikea tai mahdoton päästä pois. Pikavipit ja vuokraa-omista talolainat ovat yleensä kalliimpia vaihtoehtoja. Kaiken tuon jälkeen, jos olet varma, että voit maksaa lainan takaisin ajoissa, on pikavippi varteen otettava vaihtoehto.

Luottotiedot.

Ymmärrä Luottoasi

Tarvitset yleensä “luottoa” saadaksesi lainaa. Se tarkoittaa sitä, että sinulla on historiaa lainaamisesta ja takaisinmaksamisesta. Miten saat lainaa ilman luottotietoja? Sinun tarvitsee aloittaa jostain ja se yleensä tarkoittaa pienempiä lainoja ja suurempia maksuja. Heti kun kehität hyvän luottohistorian, lainanantajat lainaavat enemmän ja pienemmillä kuluilla.

Luottotietojen tarkistus.

Voit nähdä luottohistoriasi pientä maksua vastaan: Saat luottoarvion vain 15 eurolla toiselta kahdesta luottotietoyhtiöstä Suomessa:

Suomen Asiakastieto Oy – www.Omatieto.fi.

Soliditet Finland – www.soliditet.fi.

Tarkista oma luottohistoriasi ymmärtääksesi paremmin mitä lainanantajat näkevät. Näytätkö houkuttelevalta lainaajalta? Jos tiedoissa ei näy paljon mitään, sinun täytyy rakentaa hieman historiaa. Yritä korjata kaikki laiminlyönnit luottotiedoissa, koska se auttaa saamaan paremmin hyvän lainan.

Tarkistaaksesi oman luottoluokituksesi, sinun täytyy todistaa henkilöllisyytesi kuvallisella todistuksella kuten ajokortilla tai passilla. Et voi tarkistaa omaa luottohistoriaa puhelimitse tai sähköpostitse, koska henkilöllisyyden varmentaminen ei silloin oikein onnistu.

Maksuhäiriömerkintä.

Maksuhäiriömerkintöjä talletetaan rekisterissä pääsääntöisesti 2–3 vuotta.
Sinulla on oikeus pyytää maksutta kerran vuodessa luottotietoyhtiöltä luottotietorekisteriotetta, josta ilmenee mitä tietoja on nimelläsi talletettu ja kuinka pitkään merkintöjä säilytetään rekisterissä.

Lainan Ymmärtäminen.

Ennen kuin haet lainaa, mieti miten laina toimii. Miten maksat sen takaisin — kuukaisittain vai kaikki yhdellä kertaa? Mikä on korkoprosentti? Pitääkö sinun maksaa tietyllä tavalla (ehkä lainaaja vaatii, että maksat elektronisesti pankkitilisi kautta)? Varmista, että ymmärrät mihin olet sitoutumassa ja miten kaikki toimii, ennen kuin otat lainaa.

On hyvä idea laskea hieman lainan kustannuksia, ennen sen hakemista. Se auttaa näkemään kuinka paljon maksat lainaa takaisin ja miten eri lainasumma (tai korkoprosentti) voi säästää rahaa. On olemassa monia verkossa toimivia työkaluja lainavaihtoehtojen laskemiseksi.

Ota laina, jonka todella voit hoitaa: Ota laina, jonka voit maksaa takaisin ja joka ei estä tekemästä muita tärkeitä asioita (kuten eläkesäästämistä tai hauskan pitoa). Mieti miten paljon tulostasi menee lainan maksuihin: lainaajat kutsuvat tätä “velka-tuotto-suhteeksi” ja lainaavat vähemmän jos et pidä luvuista.

Hae Lainaa.

Olet valmis hakemaan lainaa kun sinulla on:

Paras lainatyyppi valittuna.
Kilpailutettuna paras tarjous.
Hyvä luottohistoria.
Tarkistettu luvut/laskettu lainan summat.

Tässä vaiheessa voit mennä lainanantajan luo ja hakea lainaa. Prosessi on helppo: kerrot vain lainaajalle, että haluat lainat rahaa ja kerro heille mitä aiot tehdä rahalla. He selittävät seuraavat vaiheet ja kuinka kauan prosessissa menee. Joissain tapauksissa laina voidaan myöntää välittömästi. Toisissa taas prosessi kestää kauan ja voit joutua toimittamaan lisää informaatiota (esimerkiksi pankin asiakirjoja ja todistuksia tuloista vaaditaan asunto- ja autolainaan).

Jos Et Saa Lainaa.

Et ehkä saa lainaa ensi yrityksellä. Lainaajat voivat hylätä hakemuksen lähes mistä syystä tahansa, mutta heidän pitäisi osata myös kertoa syy, miksi hakemus hylättiin. Joskus he eivät usko, että sinulla on tuloja tai tarpeeksi luottohistoriaa lainaa varten. Joudut ehkä keksimään jonkun toisen ratkaisun, tai voit yrittää hakea lainaa takaajan avulla.

Ei ole helppoa saada vakuudetonta lainaa ilman luottotietoja. Kuitenkin rahantarpeitä esiintyy silloinkin. Ehkä tarvitset rahaa maksaaksesi lainaa, laitteen korjauksen tai ehkä maksat veroja. Jos et voi kiinnittää taloasi lainaa vastaan, onko mitään muuta tapaa lainata rahaa?
On joskus mahdollista saada vakuudeton laina, vaikka sinulla ei olisi luottotiedot kunnossa. Katsotaan vaihtoehtosi ja sitä, miten puoleensa vetävä jokainen on:

Ei Monia Vaihtoehtoja, Ei Hyviä Vaihtoehtoja

Kun tarvitset rahaa, mutta sinulla on luottotiedot menneet, vaihtoehtosi on rajoitetut. Ota huomioon, että ratkaisut eivät ole kovin puoleensa vetäviä. Joka tapauksessa tarvitset rahaa, joten nyt on tärkeintä valita paras vaihtoehto, joka auttaa sinua pääsemaan takaisin jaloillesi.

Yritä välttää vakuudettomia lainoja täysin jos mahdollista. Niissä on yleensä suurimmat korot (pankilla ei ole mitään myytävää) ja niissä on vaikea täyttää vaatimukset. Mieti onko sinulla mitään mitä kiinnittää lainaa vastaan, joka parantaa lainansaantimahdollisuuksiasi paljon.

Ihmiset yllättyvät usein kuullessaan, että he voivat käyttää autoaan takauksessa. Jos olet maksanut sopivan osuuden autolainastasi, on ehkä mahdollista lainata lisää autolaina -nimikkeellä. Nämä lainat eivät ole täydellisiä, mutta ovat parempia kuin pikavipit ja panttilainaamot. Pidä vain mielessä, että menetät autosi jos et maksa lainaa takaisin.

Toiset omaisuuserät voivat myös toimia samalla lailla. Soita muutamaan pankkiin ja ota selvää miten he voisivat auttaa sinua (ja mitä riskejä sisältyy omaisuuden menettämiseen) ennen kuin otat vakuudetonta lainaa.

Uusi vaihtoehto: Ota “Peer to Peer” Laina.

P2P lainaus on win-win tilanne lainaajille, jotka maksavat alhaista korkoa ja sijoittajille, jotka ansaitsevat korkeaa korkoa. Kuitenkin tämän tyypin laina toimii pääasiassa vain USA:ssa ja UK:ssa tällä hetkellä. Tämän artikkelin kirjoittamisen aikaan, en ole tietoinen yhdestäkään Suomalaisesta P2P lainausalustasta.
“Peer to peer” tai P2P lainaus on ollut olemassa vuodesta 2005. Se on verkossa toimiva järjestelmä, joka mahdollistaa lainaamaan suoraan yksilöltä yhtiöiden sijasta. Peer to peer lainauksen suosio on kasvussa, koska se on yksinkertainen prosessi, joka on win-win -tilanne lainaajille, jotka maksavat alhaista korkoa ja sijoittajille, jotka ansaitsevat korkeaa korkoa. Tällä hetkellä voit antaa lainaa vain 6,5% osuuden ja silti ansaita 10,5% – se on melko vaikuttavaa.

Lainaajat kirjoittavat lainan hakemuksen, jossa mainitaan summa ja syy miksi he sen tarvitsevat. Sijoittavat lukevat lainalistaukset ja valitsevat ne, jotka täyttävät heidän kriteerinsä. Peer to peer lainaajat tarkistavat kaikki hakijat ja tarkistavat luottotietosi, joista tulee osa lainahakemustasi. Vaikka luottoluokituksesi vielä merkitseekin, yksityishenkilöt voivat helpommin myöntyä lainaamaan rahaa tilanteessasi kuin perinteiset pankit.

Katso nämä peer to peer lainasivut lainaamista tai sijoittamista varten:

Prosper.

Lending Club.

Peerform.

GreenNote.

People Capital.

Takaajan Käyttäminen.

Jos aiot ottaa vakuudettoman lainan, mutta sinulla on luottotiedot menneet, tarvitset melko varmasti takaajan. Tämä henkilö hakee lainaa kanssasi ja lupaa maksaa lainan takaisin jos sinä epäonnistut maksamisessa. Takaajalla pitää olla luottotiedot kunnossa ja tarvittavan suuret tulot lainan takaisin maksamiseksi.

Vaikka voisi kuulostaa houkuttelevalta käyttää takaajaa, pidä mielessä, että takaaja ottaa siinä suuren riskin. Hän ei voi lainata itse täyttä summaa rahaa tarvittaessa sen jälkeen kun on allekirjoittanut lainan kanssasi (koska hän on 100% vastuussa myös sinun lainasta, vaikka itse aiotkin maksaa lainan takaisin). Jos takaaja haluaa ostaa oman talon, hän joutuu odottamaan sen aikaa, että maksat oman lainasi takaisin. Takaaja on tulilinjalla heti jos sinulle tapahtuu jotain ja et voi maksaa itse lainaa takaisin. Jos olet työttömänä tai loukkaantunut (tai pahempaa), lainanantaja menee perimään lainan jäljellä olevaa määrän takaajalta. Jos takaaja ei voi maksaa lainaa, hänen luottotietonsa kärsivät.

Takauksen Periaatteet.

Vakuudettomat Lainat Lainaajille ilman Luottotietoja.

Jos sinun pitää todella lainata rahaa, on olemassa muutamia vaihtoehtoja; jotkut lainaajat erikoistuvat tarjoamaan vakuudettomia lainoja luottotietonsa menettäneille. Tämän vaihtoehdon pitäisi todella olla vain hätätilanteita varten, koska voit joutua helposti vaikeuksiin näiden lainojen kanssa. Joissain tapauksissa maksat enemmän kuluja ja korkoa kuin mitä olet koskaan lainannut.

“Saalistaja lainanantaja” on yleinen kuluttajille, jotka ovat menettäneet luottotietonsa, koska kyseiset lainaajat ovat epätoivoisia saadakseen lainan ja ovat käännytetty jo useilta muilta lainanantajilta pois. Muista, että et ole määräämässä peliä silloin kun haet lainaa luottotiedottomien lainanantajilta. He saavat paljon enemmän jokaisesta tapahtumasta, jonka teet, joten ole varovainen. Käytä vain luotettavia lainanantajia ja pidä silmällä tarjouksia, jotka vaikuttavat liian hyviltä ollakseen totta.

On hyvä idea varmistaa, että jokainen laina, jonka otat, parantaa luottohistoriaasi. Sinulla voi olla huono luottohistoria tänään, mutta se voi parantua ajan myötä. Ota selvää raportoidaanko lainasi suurimmille luottotietoyhtiöille. Jos ei, se ei auta myöskään parantamaan luottohistoriaasi ja olet niin sanotusti samassa veneessä taas seuraavallakin kerralla kun haluat lainata rahaa.

Toivomme, että tästä artikkelista on ollut apua sinulle. Ole hyvä ja vieraile useimmilla sivuilla tällä sivustolla ja löydät listoja pankeista, pikavippiyrityksistä, autolainanantajista ja muista.

-Luottotiedot, luottoluokitus, luottotietojen tarkistus  ja laina-opas.-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed